Det indiske køkken

Det indiske køkken

07-12-2015

Af Helena Møller
Indien er et eksotisk land, der er sammensat af en stor mangfoldighed af sprog og kulturer, hvilket i høj grad afspejler sig i det indiske køkken, der byder på mange forskelligartede smagsoplevelser. Men hvad byder det indiske køkken egentlig på?

Indisk mad er svært at definere – særligt grundet landets religiøse mangfoldighed, der i den grad har sat et forskelligt præg på landets madkultur. F.eks. spiser hinduer og sikher ikke oksekød, imens at brahmaner er vegetarer, og muslimer følger halalregler, der bl.a. forbyder dem i at spise svinekød. Men en ting har indisk mad dog tilfælles, og det er at indisk mad tilsættes flere og stærkere krydderier end i vesten. De mest brugte krydderier i de forskellige former for indiske køkkener er chilipeber, sorte sennepskorn, spidskommen, gurkemeje, koriander, ingefær og karry, men ikke karry som vi kender krydderiet i vesten – for i Indien blandes karry, og bliver der tilpasset de enkelte retter. Til de mere søde retter benyttes krydderier som kanel, kardemomme og muskatnød. En af de mest kendte retter fra Indien er Tandoori Chicken, der består af kylling vendt i bl.a. ingefær, chili, gurkemeje og koriander.

Det indiske køkken kan groft sagt deles ind et nordindisk og et sydindisk køkken. I det nordindiske køkken spiser man sig mæt i hvedeprodukter som naan eller chapati. Naanbrødet bages som ofte i en såkaldt tandoori-ovns vægge, der er en nordindisk lerovn, som er delvist begraves under brødet. Dét at brødet bages på ovnens vægge resulterer i, at brødet får en aflang og ujævn form. Herefter smøres brødet som regel med smør og drysses med nigellefrø.  Chepati har i modsætning til naanbrødet ikke nogen aflang og ujævn form, men ligner i stedet en lille pandekage. Brødet serveres som en snack til maden. I Sydindien har man ikke den samme kærlighed til hvede, og i stedet spiser man sig mæt i rigeligt af ris og i vegetarretter.

I begge køkkener bruges der frugt og grøntsager – og her snakker vi om alt fra kartofler til linser, aubergine og okra som er en tropisk bælgfrugt. Nogle af de mest udbredte kødretter laves af kyllinge- eller gedekød, men der benyttes også fisk og skaldyr – særligt i de egne, der lægger tæt på en kyst. De forskellige kødretter koges ofte til ragouter, men i Nordindien holder man særligt af at stege krydret kød over åben ild i den føromtalte tandooriovn.

Det indiske køkken står altså som et orientalsk og nuanceret køkken, der byder på et hav af krydderier, men også forskellige kød- og vegetarretter.

Copyright © 2018 MenuCard ApS. All Rights Reserved. Medlems- og handelsbetingelser.
Privacy policy. / Cookie.