Det italienske køkken

Det italienske køkken

07-10-2015

Af Helena Møller

I dagens Danmark behøver vi ikke at bevæge os langt væk, for at få noget, der minder om en bid af Italien. For i det danske landskab finder du et hav af både italienskinspirerede og italienske restauranter, der er klar til at byde dig på et italiensk pastaeventyr. Italiensk mad har altså vundet stort indpas i den danske madkultur. Men hvor kommer den oprindelige, italienske madkultur egentlig fra? 


Vi skal helt tilbage til Romerrigets fald.  Her blev Italien delt ind i regioner, og hver af dem fik deres egen kulturelle påvirkning – også på madvarerne. På denne tid fandtes der både et adelligt og et folkeligt køkken, som begge har bidraget meget til den italienske madkultur, som vi kender i dag. Ved Italiens samling i 1870 begyndte der at blomstre en nysgerrighed over for de forskellige madkulturer, som der fandtes rundt omkring i Italiens forskellige regioner og i forskellen mellem det folkelige og det adellige køkken. Faktisk var interessen for dette så stor i Italien, at gastronomen Pellegrino Artusi i 1891 forsøgte at kortlægge det italienske køkken i et madværk med 790 opskrifter. Disse opskrifter har dannet grobund for Italiens samlede madkultur.


Det italienske køkken er kendetegnet ved, at det er rigt på grøntsager, frugt, brød, pasta og fisk. Brug af kød er derfor relativt lavt. En af de retter som Italien er mest kendt for, er pasta. Pasta betyder ’dej’, og kommer oprindeligt set fra Grækenland, hvor den efterfølgende er blevet udviklet i Italien.  Selvom pasta i sig selv lyder ensidigt, findes der faktisk mange forskellige varianter af pasta. Disse forskellige pastaarter har, ligesom resten af landets madvarer, været udbredt forskellige steder i Italien. Ordet ’spaghetti’ betyder eksempelvis ’små garn’, og menes at stamme fra Napoli i 1600-tallet, hvorimod den lækre ’fettucine’ menes at stamme fra det midterste af Italien.

Selvom pasta i dag er et hvermandsspise, var det decideret mad for de fattige ved sin opblomstringstid, indtil der var en sæson, hvor høstningen af durum, som pasta traditionelt set er lavet af, slog fejl.  Dette medførte at efterspørgslen efter pasta steg, og at de adelige derfor fik øjnene op for pasta, der siden er blevet spist og nydt af alle klasser i det italienske samfund.


I Italien har man en meget anderledes socialkultur end i Danmark. Faktisk kan man næsten sætte lighedstegn mellem landets socialkultur og madkultur. For her har man normalt ikke én hovedret, men i stedet har man fire-fem forskellige slags retter, der typisk består af en antipasti (læs: en form for appetitvækker), en suppe eller en pastaret, herefter en ’ensecondo’ (læs: fiske- eller kødret) og så selvfølgelig de søde sager, hvor ’tiramisu’ er en klassiker. Man er altså lang tid om at spise i Italien, og maden fremstår derfor som et samlingspunkt blandt familie og venner, hvor man kan bruge tid på de mennesker, man elsker samtidig med, at man bliver mæt.


Prøv selv at leve dig ind i den italienske ånd omkring mad, og smag et stykke af Italien på en af vores italienske restauranter.

Copyright © 2018 MenuCard ApS. All Rights Reserved. Medlems- og handelsbetingelser.
Privacy policy. / Cookie.