Det Spanske Køkken

Det Spanske Køkken

16-09-2015

Af Helena Møller
Spanien er kendt for fodbold, tyrefægtning og ikke mindst sin madkultur, der både har romerske og arabiske rødder. De sidste par år har danskerne fået smag for det spanske køkken, hvor særligt paella og tapas er noget, som de fleste danskere elsker at sætte tænderne i. Men det spanske køkken byder på meget mere end det.
Hvem kender ikke den spanske ret paella – retten hvor alt godt fra havet og jorden kombineres, og samler familien, da den serveres i én stor skål, som man deles om. Og hvem kender ikke tapas –  retten bestående af mange forskellige småretter, hvor især spanske skinker og pølser er et sikkert hit.

Men det spanske køkken byder faktisk på mange flere spændende retter end paella og tapas. For i det spanske køkken er der ikke én form for kød, som er mere udbredt end andre. I Spanien spises nemlig både skaldyr, fisk, svin, lam og oksekød. Dertil kommer også spanske oste, kikærter, auberginer, svampe, kartofler, tomater og spanske krydderier som safran, rosmarin, chili, oregano og paprika

En af de mere kendte retter blandt spaniere er retten Estofado, der er en sammenkogt ret, som typisk består af oksekød, grøntsager og ris. En anden meget populær ret i Spanien er den kolde tomatsuppe Gazpacho, der er perfekt til en af Spaniens varme sommerdage.  Dog har de forskellige regioner i Spanien hver deres mulighed for at gro bestemte grøntsager, og man kan derfor finde mange variationer af retterne i de forskellige egne.

Selvom mange af de spanske retter har et friskt og sundt præg, har spanierne også en sød tand, og er meget glade for deres desserter, som er søde og lavet på mælkeprodukter. Klassikerne er Creme Catalana, som er den spanske version af Creme brûlée, og Churros, de velkendte spanskrør, som også er blevet meget populære i danske storbyer og forlystelsesparker. Spanierne er heller ikke blege for at tage en drink eller en kold øl i varmen, og nogle af de mest kendte alkoholiserede spanske drikke er Sangria, Fino Sherry og voluminøse rødvine. 

Det spanske køkkens meget varierede brug af grøntsager, krydderier og kød skyldes Spaniens historie og andre landes påvirkning på Spanien. Da de romerske tropper besatte Den Iberiske Halvø, havde de ting som olivenolie og hvidløg med, og da Maurerne fra Nordafrika besatte Spanien, havde de et hav af krydderier med som f.eks. safran, spidskommen, mynte og muskat. Derudover installerede Maurerne også kunstvandingstyper, der resulterede i, at spanierne efterfølgende har kunne dyrke deres egne grøntsager.  I 1600-tallet rejste spanske opdagelsesrejsende rundt i Sydamerika, hvor de fandt kartofler og tomater, som de tog med tilbage til Spanien og resten af Europa, og disse to ingredienser har været flittigt brugt lige siden – såvel i Spanien som i resten af Europa. 

Selvom det spanske køkken ikke helt kan sige sig fri for andre landes påvirkning, når det kommer til madkultur, er spanierne meget begejstrede for deres køkken, og derfor har fastfood kæder det også sværere i Spanien end i mange andre europæiske lande, da spanierne hellere vil spise tortillas frem for burger og pizza.

Smag selv på det spanske køkken og få rabat på vores skønne spanske restaurant:
Pintxos

Copyright © 2018 MenuCard ApS. All Rights Reserved. Medlems- og handelsbetingelser.
Privacy policy. / Cookie.