Det vietnamesiske køkken

Det vietnamesiske køkken

13-08-2015

Af Helena Møller
I det vietnamesiske køkken finder du det hele: ris, nudler, urter, fisk, kød, forskellige karrytyper og typiske asiatiske grøntsager som bønnespirer og forårsløg. Men du finder også baguettes, kaffe, vin og en generel meget forfinet tilgang til mad, som sjældent er set i andre asiatiske køkkener, og det skyldes blandt andet den franske kolonisering af Vietnam.

Fra 1883 til 1954 var Vietnam under fransk herredømme, og det kan stadig ses i det vietnamesiske køkken og i deres tilgang til det. I Vietnam er det ikke unormalt, at putte asiatisk madfyld ind i en fransk baguette. Det er heller ikke unormalt at se en vietnameser sippe af et glas vin til maden, eller snuppe en kaffe til desserten. Og så er der vietnamesernes holdningen til mad, der kan minde om det franske. For i Vietnam elsker man mad – faktisk planlægger man sine måltider flere dage i forvejen, så man har noget at glæde sig til. Desuden kan man ofte finde velopdækkede borde på restauranterne i Vietnam, og så er vietnameserne meget nænsomme med deres mad, og bruger altid friske råvarer.

Men det vietnamesiske køkken er ikke kun blevet præget af det franske køkken, men også det kinesiske og thailandske køkken. Man kan blandt andet se den thailandske indflydelse gennem det vietnamesiske køkkens brug af krydderurter som citrongræs, lime og kafirlimeblade. Dog bliver det thailandske og vietnamesiske køkken ikke forvekslet med hinanden i lige så høj grad, som det vietnamesiske og kinesiske køkken gør. Disse to køkkener er nemlig meget ens. En af de største forskelle på de to køkkener er, at det vietnamesiske køkken i langt højere grad anvender fiskesovs, hvor det kinesiske køkken anvender sojasovs. Desuden benytter det vietnamesiske køkken også langt flere friske grøntsager end det kinesiske, hvilket hænger sammen med, at vietnameserne traditionelt set ikke har gødet deres marker med gylle, og det har kineserne gjort. Derfor har kineserne også været nødsaget til at stege eller koge alle deres grøntsager, hvilket er blevet en del af madkulturen i Kina, hvor man ikke finder samme rå salater, som man kan finde i Vietnam.

I det vietnamesiske køkken anvendes der ofte kylling eller magert okse- eller svinekød, og så tilberedes retterne med meget lidt fedtstof. Hertil kan de førnævnte rå salater også nævnes. Det vietnamesiske køkken byder altså på lette og nærmest fedtfattige retter, hvilket er med til at gøre det vietnamesiske køkken til et af de sundeste køkkener i verden.

Smag selv det vietnamesiske køkken med procenter på en af vores skønne vietnamesiske restauranter:
Bonjour Vietnam og Viet-Nam Nam

Copyright © 2018 MenuCard ApS. All Rights Reserved. Medlems- og handelsbetingelser.
Privacy policy. / Cookie.