Hvor stammer Brunch fra?

Hvor stammer Brunch fra?

02-09-2015

Af Helena Møller
Ordet ’brunch’ har efterhånden sneget sig ind på de fleste danske caféers menukort, og er blevet et fænomen som de fleste danskere har taget til sig. Men brunch har langt fra altid været en del af den danske madkultur, så hvor kommer brunch egentlig fra?

Selve ordet ’brunch’ er en sammentrækning mellem de engelsk ord ’breakfast’ (læs: morgenmad) og ’lunch’ (læs: frokost). Når man inviteres til brunch, kan man derfor forvente at få serveret et måltid, der skal dække over både morgenmad og frokost, og som derfor oftest vil finde sted mellem 10-14. Selvom det nok ikke kommer som en overraskelse, så har brunch, lige som sit navn, engelske rødder – for brunch kan nemlig spores helt tilbage til de engelske jagtfrokoster i 1800-tallet. Her mødtes både mænd og kvinder mellem jagterne, hvor de nød mange slags kød, æggeretter og selvfølgelig også en drink eller to. Dog var det først i 1895, at brunch blev italesat i de engelske medier. Her beskrev en mand ved navn Guy Beringer fordelene ved at udskifte den tunge, traditionelle engelske søndagsfrokost med brunch i det britiske ’Hunter’s Weekly’.  Året efter gentrykte det britiske magasin ’Punch’ Beringers artikel, og herefter blev brunch så populært i England, at rygterne om brunchfænomenet spredte sig over havene og ramte USA i 1920’erne.

Selvom man kan fristes til at tro, at de mange første amerikanske udgaver af brunch fandt sted i trendsættende byer som New York City og Los Angeles, så var det ikke tilfældet. For de første mange omgange af den amerikanske brunch blev nemlig serveret på det kendte Pump Room i Chicago. Her kom mange kendte skuespillere forbi til en omgang søndagsbrunch. Efter Pump Room’s servering af brunch spredte fænomenet sig til resten af USA, og efter 2. verdenskrig blev brunch for alvor en del af den amerikanske madkultur. For ved krigens afslutning dalede amerikanernes deltagelse i kirken, og amerikanerne skulle derfor finde på noget andet at tage sig til om søndagen. Brunch blev derfor et samlingspunkt blandt venner og familie, hvor man kunne mødes og hygge med mad.

Siden den amerikanske indførsel af brunch har fænomenet spredt sig til resten af verden, og i 1974 begyndte brunch ganske langsomt at slå rødder i Danmark. I 1992 kunne man i ugebladet Hjemmet læse et forslag til, hvordan man kunne servere en dansk version af brunch. Men til trods for at brunch har været i det danske ordforråd siden 1970’erne, og er blevet nævnt i medierne flere gange, så er det først inden for de sidste 10-15-år, at brunch for alvor er flyttet ind som en fast inventar på de fleste danske caféer og i de danske hjem.

Copyright © 2018 MenuCard ApS. All Rights Reserved. Medlems- og handelsbetingelser.
Privacy policy. / Cookie.