Restaurant KUL – Dogmefri anmelderdarling i Kødbyen

Restaurant KUL – Dogmefri anmelderdarling i Kødbyen

01-12-2015

Af Helena Møller
Den er anmelderrost. Den har vundet Gerickeprisen for Årets Bistro i 2014. Den arbejder med dogmefri madlavning. Den er kendt for at give sine gæster en kulinarisk smagsoplevelse, der giver dem lysten til at komme igen og igen. Den er placeret i Kødbyen, og så er dens navn Restaurant KUL. MenuCard har besøgt KUL, og taget en snak med indehaver, Rasmus Teglgaard, om hvad restauranten byder på.

Første gang jeg træder ind på Restaurant KUL, er den første fornemmelse, der rammer mig en forførelse af, at jeg befinder mig i en metropol. For her markerer de mørke vægge, rå fliser, det åbne køkken og tonerne af old school hiphop en kantet og pulserende fornemmelse af, at jeg befinder mig i en storbys helt egen hyggekrog.


Selve historien om Restaurant KUL rummer også en forførelse – en forførelse af en bestemt måde at lave mad på. For i 2014 valgte Rasmus Teglgaard og Jimmi Bodilsen at skabe et samarbejde med køkkenchefen Henrik Jyrk. Henrik var netop kommet hjem efter et længere ophold i San Fransisco, hvor han som souschef på flere Michelin stjerne-restauranter var blevet inspireret af den californiske måde at lave mad på.


”Vi var alle 3 klar på, at der skulle ske noget på den københavnske madscene, og derfor blev vi også hurtigt enige om, hvad konceptet omkring restauranten skulle være. Vi ville lave dogmefri mad over åben ild, der skulle smage af noget. Derfor benytter vi os også af det californiske køkkens tilgang til mad. Det betyder, at vi tager alt det bedste fra de forskellige køkkener rundt omkring i verden, og mikser dem med hinanden, hvor det giver mening. Vi har nemlig ikke lyst til at låse os fast på en bestemt retning eller trend, da vi netop gerne vil arbejde med smag som kerneelementet i vores gastronomiske udfoldelser” fortæller Rasmus Teglgaard.

Grundet restaurantens dogmefrie karakter benytter restauranten sig ikke af den klassiske brug af forret, hovedret og dessert. I stedet arbejder restauranten med pick-and-choose-tanken, der går ud på, at gæsten vælger mellem 4-5 mindre retter på menukortet, og derigennem får en mere omfattende madoplevelse end normalt.  Yderligere skifter restaurant KUL løbende og ofte ud menukortet – alt efter sæson, humør og inspiration.


Det tyder på, at restaurantens leg med det dogmefrie køkken har givet pote, for da jeg ved frokosttid træder ind på restauranten en flad onsdag, er der allerede godt travlt - eller som Rasmus selv beskriver det: ”I 2014 var vi en af de mest anmelderroste restauranter i København. Vi fik topkarakterer af de anmeldere, der var her for at smage vores mad. Vi vandt Gerickeprisen for Årets Bistro. Desuden får vi jævnligt besøg af andre branchefolk eller tidligere anmeldere, og så er weekenderne på restauranten tit fuldt booket 3 uger forinden.”


Indretningsmæssigt er restaurantens åbne køkken det helt store omdrejningspunkt, og det er tilsyneladende noget, som falder i god jord hos restaurantens gæster.


”Vi har valgt at have et åben køkken. På den måde er kokkene en stor del af oplevelsen, da åbenheden gør, at de på mange måder bliver restaurantens blikfang. Desuden har vi en del gæster, der spørger om de ikke kan få lov at sidde i vores spisebar. Spisebaren er placeret rundt langs køkkenet, og på den måde kan man som gæst, få lov til at følge med i, hvad der sker i køkkenet.” beretter Rasmus.



I det åbne køkken er det, som tidligere nævnt, medejer Henrik Jyrk der styrer slagets gang med sin titel som restaurantens køkkenchef. Henrik blev i sin tid udlært som 19-årig, og har blandt andet været souschef på hedengangne The Paul i Tivoli.

”Køkkenet på Restaurant KUL er Henrik Jyrks køkken. Han er fantastisk engageret og enormt nyskabende, og så har han forstand på, hvad han laver. Derfor tegner han alene køkkenets profil og sikrer de helt specielle smagsbombardementer, som er blevet vores varetegn.” afslutter Rasmus Teglgaard.

Copyright © 2018 MenuCard ApS. All Rights Reserved. Medlems- og handelsbetingelser.
Privacy policy. / Cookie.